PASSIE

12-03-2016 10:12

"PASSIE"

Wie in "De Dikke Van Dale", het grote woordenboek van de Nederlandse taal, naar het woord "Passie" zoekt, zal het volgende terugvinden:

Passie: (de; v) (meervoud: passies)

1.     het lijden van Jezus

2.     hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij

"Passie", het woord dat perfect past bij onze (ex)coach Jozef Buyl, "Jef" voor de vrienden.

Ikzelf leerde Jef kennen, toen nog "Jefken", nu ruim veertig jaar geleden, in de seventies dus. Het waren de jaren van broeken met wijde pijpen, schoenen met hoge hakken, voor mannen welteverstaan, en de disco. We waren jong en voor velen was toen de sky nog echt de limit en geen onnozel televisieprogramma. Enkel in Kerksken alléén al waren er, schat ik, nog een 15-tal cafés, om nog maar te zwijgen van de "jeneverkoten". De jeneverkoten kon je gemakkelijk herkennen. Veelal stond er een paard en kar voor de deur. Niet zo'n kar en paard zoals je vandaag ziet om recreatief een toertje te maken maar het paard en de kar van de lokale boeren, die er snel ene gingen drinken tussen twee melkbeurten door. Het moet gezegd, de koeien werden soms wel eens vergeten en paard en kar stonden dan ook soms uren "geparkeerd" voor de deur. Een boer met paard en kar! Tegenwoordig kunnen wij ons dat niet meer voorstellen maar dat was nu éénmaal "de tijd van toen". Als een boer zich vandaag ergens parkeert staat de halve straat vol met zijn "monster - tractor", zijn mechanisch paard.

"Jefken" was délégué van de reserven van Sporting Heldergem dat toendertijd in derde provinciale speelde en ondertussen, net als vele anderen, al enkele jaren is opgedoekt. Ook het voetbal op provinciaal niveau was toen toch nog ietsje uitdagender dan de dag van vandaag. Een uitwedstrijd was soms zelfs een klein avontuur. Jefken voerde zijn taak als afgevaardigde en "manusje-van-alles" met een ongeziene gedrevenheid en "passie" uit. Zijn spelers beschouwde hij als zijn eigen kinderen. Met zijn brommertje door regen, sneeuw of vrieskou, no problem. Niets kon er hem van weerhouden om bij zijn ploegje te zijn, training of wedstrijd. Zijn reservenploeg en bij uitbreiding de ganse club was voor hem alles en "zijn lang leven".

situaties en prioriteiten veranderen wel eens in het leven. Zo verging het ook ons en we verloren mekaar uit het oog.

Vele jaren later kruisten onze wegen opnieuw. Jefken, intussen Jef geworden, werd Coach - afgevaardigde van kaatsclub Michiels Kerksken. Mij viel het meteen op dat de gedrevenheid en "passie" er nog steeds waren, ja zelfs nog vuriger. Op handen gedragen door zijn spelers, gerespecteerd door vriend en vijand en alom gekend in de Vlaamse en Waalse kaatswereld, voor Jef was het een stimulans om zijn "passie" nog verder aan te wakkeren, voor zover dit nog mogelijk was. De vele successen van "zijn ploeg" waren uiteraard ook graag meegenomen  maar maakten in principe op zich geen verschil uit om zijn "drift of hartstochtelijke liefhebberij" (daar is ons Van Dale woordenboek van hierboven weer) te uiten. Driftig na vijf wittekes, emotioneel na een twaalftal. In de loop der jaren zijn bij het dertiende witteke meerdere traantjes gevloeid als hij moest opkomen voor zijn ploeg of "mè ploegsken" om zijn woorden te gebruiken.

Tijdens het seizoen 2014 was Jef een beetje op de sukkel. We hoorden geruchten en berichten dat hij regelmatig op consultatie moest naar het ziekenhuis. Soms vernamen wij ook dat hij voor korte tijd in het ziekenhuis was opgenomen voor uitgebreide onderzoeken. Wij zelf merkten daar weinig van. Jef was steeds op post en miste zoals vanouds geen enkele wedstrijd, thuis of op verplaatsing. Zelf klaagde hij ook nooit en als je hem dan zelf eens vroeg: "Jef, hoe gaat het met jou?", kreeg je steevast een antwoord in de zin van: "ja das oud worden zeker". Ook in die moeilijke periode bleef zijn "passie" overeind en niet in te tomen. Uiteindelijk eindigde dat seizoen 2014 voor de club en vooral voor hem met een enorme ontgoocheling na het missen van de 2de titel op rij. Echter, Jef ging strijdvaardig de winter in, er vast van overtuigd, dat "zè ploegsken" in 2015 de titel opnieuw naar Kerksken zou halen.

Najaar 2014. De geruchten over Jef en zijn eventuele ziekte worden onrustwekkender maar niemand weet er op dat ogenblik feitelijk het fijne van. En dan, als een donderslag bij heldere hemel, kwam het bericht dat Jef ongeneeslijk ziek was, en zelfs maar een paar weken of, in het beste geval, een paar maanden te leven had. Spijtig genoeg werd dit bericht door Jef en zijn naaste omgeving al vrij snel bevestigd.

Een paar maanden later. Het Seizoen 2015 ging van start zonder Jef.
Een duidelijk gemis voor de club en voor de spelers in het bijzonder. Jef werd vervangen door Roger, geen geschenk voor Roger om een monument als Jef te vervangen. Roger deed dit echter naar best vermogen en eens het seizoen enkele weken oud ging de meeste aandacht uiteraard naar de sportieve prestaties alhoewel de naam van Jef regelmatig ter sprake kwam.

Intussen en volgens de informatie die we regelmatig kregen, onderging Jef de ene behandeling en/of kuur na de andere. Maar de "passie" was absoluut niet weg. Bij elke wedstrijd was Jef vanop afstand aanwezig. Zelfs vanop zijn ziekbed in het ziekenhuis kon hij het niet nalaten om tijdens een wedstrijd een paar maal op te bellen om tussenstanden te kennen, ja zelfs om te vragen wie er aan de opslag stond. Zijn "Passie" ten top!

Enkele weken geleden sprak ik met Jef. Het viel mij meteen op dat hij er in de gegeven omstandigheden zeer goed uitzag en vrij optimistisch en positief voor de dag kwam. Hij bevestigde dat ook en wist mij te vertellen dat men een paar maand geleden in het ziekenhuis, nadat hij zijn toestemming had gegeven, een totaal nieuwe behandelingsmethode had opgestart  om zijn ziekte te bestrijden. Deze methode blijkt nu in die mate aan te slaan en heeft zijn toestand zodanig verbeterd dat men, weliswaar onder voorbehoud en voorzichtig, over een mogelijke genezing durft te praten. In de loop van deze maand zou hij daarover van de dokters meer duidelijkheid krijgen bij de volgende controle. Hijzelf had alleszins al plannen en zag er enorm naar uit om deze zomer regelmatig een (thuis)wedstrijd bij te wonen.

 "(ex)Coach Jef", wij duimen alvast voor jou en hopen dat je plannen mogen uitkomen zodat we je weer snel op ons terrein  mogen begroeten en, als het even kan, liefst met een witteken erbij. En wie weet kunnen we dan uiteindelijk ook die (ex) uit (ex)coach laten vallen.

Eén ding is zeker, aan je "passie" en gedrevenheid zal het niet liggen!

Terug

Contact

VZW Kaatsclub Michiels Kerksken
Driehoekstraat 35
9451 Kerksken

Luc De Nul - Clubsecretaris:
Telefoon: +32 483 22 37 41

Copyright Kaatsclub Michiels Kerksken 2016

Maak een gratis websiteWebnode